Reseberättelse från Tobago av Elisabeth Landberger (besökte Tobago julen 2016)

Läs vår guide till Tobago här.

Jag var med min familj på Tobago över jul och nyår 2016/2017. Det här är ön för dig som verkligen vill varva ner, här har ingen bråttom, här finns ingen stress! Du kan få en hel strand för dig själv!

Att ta sig runt på Tobago på egen hand är lätt. Vi hyrde bil nästan hela tiden under de två veckor som vi var där. Observera att det är vänstertrafik. Eftersom Trinidad och Tobago har egen olja är bensinen väldigt billig, endast 5 kr/litern. Ön är inte så stor men eftersom den är bergig med smala slingrande serpentinvägar tar det en stund att köra runt ön. Vi valde att göra det i omgångar. Det är lätt att hitta och åker man fel hjälper lokalbefolkningen gärna till med vägbeskrivning.

Våra tonårskillar behövde ibland något i magen under våra utfärder, och det är lätt ordnat. Överallt längst vägarna finns små lokala frukt- och grönsaksstånd som oftast också säljer dricka. Varorna i dessa stånd är vanligtvis mycket billigare än de på supermarketen. Värt att tänka på dock är att om det är en helgdag, och flera sådana dagar ligger runt jul och nyår, är mycket, ibland allting stängt.

Ett av våra favorit-utflyksmål blev Castara, en liten pittoresk fiskeby på den norra delen ön. Där finns två stränder alldeles efter varandra. Det råder en väldigt gemytlig och laid-back stämnig där. Det finns ett jättemysigt café och flera små restauranger. Ute i bukten guppar fiskebåtar och mängder av pelikaner och fregattfåglar flyger omkring i området.

Tobago har västra hemisfärens äldsta bevarade regnskog. Det är otroligt grönt och frodigt överallt. På vissa delar av ön har till och med växtlighet slagit rot på elledningarna. Jag ser framför mig hur apor skulle älska att kasta sig runt i lianerna från de gigantiska träden, men det finns inga apor på ön. Däremot finns det mängder av fåglar, över 240 arter. Många av dem är otroligt färggranna, inte den minst den Röda Ibisen som är en av Trinidad och Tobagos nationalfåglar. I övrigt består djurlivet främst av små ödlor, ormar och insekter. Det enda farliga djuret är en skorpion, och den är oerhört sällsynt.

De bästa stränderna finns på den sidan av ön som ligger mot Karibiska havet. Englishman Bay är en otroligt mysig strand alldeles i närheten av Castara. Där går djungeln ända ner till stranden. Där finns en liten souvenirshop och en restaurang. De flesta av stränderna är faktiskt rätt folktomma, så under långa perioder kan man få stranden alldeles för sig själv. De flesta väljer att sola och bada på Pigeon Point Beach, där är det också lite mer action. Där finns flera restauranger, barer och souvenirshoppar. På den ena sidan av Pigeon Point Beach är vattnet lugnt och stilla men vill man ha ägna sig åt lite mer fartfylld aktivitet, t ex kitesurfing kan man välja att gå till uddens andra sida. Då kommer man till ett område där det är betydligt blåsigare. Pigeon Point Beach, är Tobagos mest kända strand vilket gör att kryssningsfartygen stannar där ett antal gånger i veckan. Då fylls stranden snabbt av soltörstande resenärer.

Pigeon Point Beach är del av en nationalpark och det kostar 20 tobagodollar per person att gå in. Parken är öppen från kl 10.00 – 18.00. Man får ett armband att bära kring handleden så man kan gå in och ut ur parken hur många gånger som helst under en och samma dag.

Restaurangtips Tobago:

Hela vår familj kan varmt rekommendera ”The Pasta Gallery” som ligger i det lilla i Crown Point-området på väg till Pigeon Point Road. Jag är glutenintolerant och jag kan säga att jag åt den bästa Spagetti carbonara jag någonsin ätit i hela mitt liv där! Övriga i familjen var också otroligt nöjda. De har också ett riktigt bra utbud av viner.

Vi blev rekommenderade att äta på La Tartaruga i Bucco, men hade missat att man behövde reservera bord, så det blev ingen måltid för oss där. Men från flera håll fick vi höra att det var väl värt ett besök. Kom ihåg att boka bord som sagt.

Vi hade också blivit rekommenderade en pizzeria, La Cantina. Även den ligger i Crown Point-området alldeles vid en ATM. Mina söner gillade det stället skarpt!

Ytterligare en restaurang som vi kan rekommendera är restaurangen på Sandy Point Beach Club. Den ligger alldeles nere vid havet. Där råder en varm och trevlig atmosfär. Vi åt där på nyårsafton, en flerrättersmeny som var helt fantastisk. Familjen vi var där med hade också ätit flera luncher där och kunde konstatera att det varit riktigt bra varje gång.

Sandy Point restaurang Tobago

Sandy Point Village:

Sany Point Village har två stora pooler. För mig var det en utmärkt start på dagen att simma några längder i den största av dem innan jag gick upp till rummet och åt frukost på balkongen tillsammans med familjen. Varje dag kunde vi sitta och titta på kolibris och flera andra fåglar som flög omkring i den vackra omgivande trädgården.

Maten på Sandy Point Village är väldigt bra, kocken får mina allra varmaste komplimanger.

Vi bodde i en etagelägenhet med plats för 4 personer. Lägenheterna är stora och rymliga med fullt utrustade kök. Vi brukade laga en måltid om dagen på rummet. Vi köpte råvarorna på supermarketen på Milford Road och i någon av de lokala frukt- och grönsaksstånden.

Sandy Point Village ligger väldigt centralt och bra. Det är nära till flera bra restauranger, bankomater och mindre supermarkets. Du har flera riktigt bra stränder inom gångavstånd, bland annat Pigeon Point Beach som ligger ca 30 minuters promenad från hotellet. Store Bay är den strand som ligger närmast.

Vackra Sandy Point

Läs också:

Fakta Trinidad & Tobago.

Boka hotell på Tobago (bland annat Sandy Point)