Reseguide Tobago – stränderna, maten & nöjena

Här får du en reseguide Tobago med de bästa sevärdheterna, de vackraste stränderna, det roligaste nöjeslivet, maten och mycket annat. Vi har länge arrangerat resor till såväl Trinidad som Tobago, och kan detta underbara område utan och innan. Vi kan erbjuda paketresor (hotell och flyg), guidade turer, fiskeresor, bröllopsresor etc. Kontakta oss på [email]info@tobagoresor.se[/email] för mer information.

Tobago ligger strax norr om Trinidad och ön är bara 40 km lång och 10 km bred. Havet är med andra ord aldrig långt borta. Tobago är en lugn och säker ö, som gjord för stressade själar som bara vill njuta av livet i någon vecka eller två.

Reseguide Tobago, Store Bay Beach

Vädret på Tobago

Medeltemperaturen är 28 grader (med 10-11 soltimmar året runt, och det är alltid 26-28 grader i vattnet) och luftfuktigheten inte lika hög som på Tri­nidad. Då det dessutom alltid fläktar på To­bago är vädret mycket behagligt på ön.

Det bör också nämnas att det sydliga läget gör att Tobago normalt inte drabbas av orkaner, som annars drabbar norra Västindien varje år. Däremot kan det förekomma regnskurar och åskväder mellan juni och december. Ofta brukar det dock falla kraftiga skurar under förmiddagen, sedan spricker det upp och solen återvänder igen. Torrsäsongen råder mellan januari och maj, och det är även under denna period det är högsäsong för turismen.

Reseguide Tobago

Kommunikationer mellan öarna

Flyg mellan Trinidad och Tobago är billigt och tar endast 15-20 minuter. Flygbolag som flyger till Tobago är bl. a. Caribbean Airlines, BWIA och LIAT. Det går också bra att åka färja mellan Trinidad och Tobago. Det är dock inte att rekom­mendera för den som har lätt att bli sjösjuk. Dyningarna ute på det öppna havet kan få en berg-och-dalbana att verka som rena mo­torvägen.

Obs! Vi på Afro-Caribbean Travel anordnar flera typer av paketresor, hotell + flyg, till Trinidad och Tobago, inklusive kombinationsresor. Skriv till [email]info@tobagoresor.se[/email] för mer information om priser, etc. Se också vår huvudsida: www.afro-caribbean.se

dykning

Bad och snorkling på Tobago

Tobago är ett paradis för dem som älskar strandlivet. Runt hela ön finns härliga strän­der, och undviker man de mest populära är det ingen konst att hitta en ”egen strand”. Prova Arnos Vale eller Mount Irvine på väst­kusten eller Pirate´s Bay utanför Charlotteville på norra Tobago. De populäraste stränderna är dock Store Bay och Pigeon Point på syd­kusten.

Pigeon Point är mycket barnvänlig och uppfyller drömmen om vajande palmer utefter den kritvita stranden. Stranden på Pigeon Point är den enda avgiftsbelagda stranden på Tobago. Snorkla gör man bäst vid Arnos Vale, Mount Irvine, Pirate´s Bay utanför Charlotteville eller Speyside.

Var observant på undervattenströmmarna på framförallt Atlantsidan (östkusten), som kan periodvis vara mycket starka. De flaggsystem som finns bör absolut respekteras.

Sandy Point Hotell

Vår absolut populäraste resa till Tobago: Ljuvliga Tobago

Sportaktiviteter på Tobago

Tobago har två golfbanor, Mount Irvine och Tobago Plantations. Vattensporter som t.ex. windsurfing, vattenskidor, dykning och segling går natur­ligtvis alldeles utmärkt att utöva på Tobago. Pigeon Point är bästa platsen för vattenakti­viteter. Tobago har bland de bästa förutsättningarna för dykning i hela Västindien, och det finns gott om dykskolor på ön.

För den som gillar att fiska är Tobago rena rama pa­radiset. Vattnet är lättåtkomligt, och på väg till Pigeon Point passerar man ett fiskeläge. Här­ifrån ger sig fiskarna ut tidigt varje morgon i sina fiskebåtar för att återkomma vid solned­gången med sin fångst.

Det brukar inte vara några problem att få följa med båtarna om man är beredd att betala en liten summa till båtägaren. Kommer man tillbaka tomhänt från dessa fiskrika vatten bör man fundera på att sälja fiskeutrustningen och satsa på en annan hobby…

fiskeresa

Reseguide Tobago- utflykterna på ön

Ön erbjuder allt från fantastiska korallrev, dyk­ning (se ovan), regnskogar, vattenfall till fågelskådning. På Tobago är det lätt att tycka att man har kommit till paradiset och semesterdagarna rinner snabbt iväg med lata dagar på någon av öns fantastiska stränder.

Men vi rekommenderar verkligen att kombi­nera strandlivet med utflykter till några av öns många sevärdheter. Hyr en bil eller jeep och upp­lev Tobago på egen hand. Eftersom ön är liten hinner man se mycket på kort tid. Bensinen kostar cirka 5 kronor per litern.

Åk norrut genom en härlig natur på smala krokiga vägar som tar dig genom höga berg och djupa dalar till regnskogen på norra Tobago. Gör en paus och ta en promenad i regnskogen och njut av naturen och studera det rika fågellivet som har gjort Tobago känt. Här finns hela 240 arter att beskåda.

Reseguide Tobago, Castara Waterfall
Lilla Castara Waterfall
Reseguide Tobago, Nylon pool
Nylon Pool

Färden kan sedan fortsätta till Argyle Waterfall som är Tobagos största vattenfall vid staden Roxborough. Vid foten av fallet har det bildats en härlig pool som det går all­deles utmärkt att bada i. Det är kallt, uppfriskande och skönt att slippa saltvattnet för en gångs skull.

Det finns många guider som erbjuder sina tjänster vid början av prome­nadvägen till Argyle, och de kan ibland vara lite påträngande. Men det är en lätt promenad till fallet, och du behöver absolut ingen gui­de. Om du ändå bestämmer dig för en guide så se till att göra upp om priset i förväg!

Speyside och Char­lotteville.

Efter svalkan i poolen är du redo att fort­sätta färden norrut mot Speyside och Char­lotteville. Utanför Speyside ligger ön Little Tobago eller Bird of Paradise som den också kallas för sitt rika fågelliv. Till Little Tobago kan man åka med någon fiskare från Speysi­de. Ytterligare några kilometer norr om Speyside ligger den charmiga och lugna byn Charlotteville. En sömnig fiskeby som får resten av ön att framstå som rena nöjesme­tropolen. Det är den perfekta tillflyktsorten som alla stressade människor borde besöka. Här får man ett annat perspektiv på saker och ting. Man räknar inte sekunder och timmar, här räknar man dagar. Stranden på dagarna och böcker på kvällen är det som gäller i Charlotteville, för här händer inte mycket efter mörkrets inbrott.

Castara

Missa heller inte den härliga lilla fiskebyn Castara. Här råder den typiskt avslappnade karibiska sinnesstämningen, och här finns också flera mysiga kaféer och restauranger. I närheten ligger en av öns finaste stränder, Englishman´s Bay. Vid denna strand möter djungeln havet.

Reseguide Tobago, Englishman Bay

Turtle Beach

En av de mest fascinerande upplevelserna på naturens Tobago kan upplevas på västkusten vid bl. a. Turtle Beach och Grafton Beach. I en ritual med anor så långt tillbaka i tiden som dinosaurierna, kommer havssköldpaddorna upp från havet varje år för att lägga sina ägg. Sköldpaddor stora som upp till 400 kg krav­lar upp från havet nattetid. Väl uppe på stranden gräver sköldpaddan med hjälp av sina fötter hål på 50 cm, där äggen försiktigt läggs, och sedan skyfflas sanden tillbaka för att dölja och skydda äggen från angripare. Sedan gräver sköldpaddan ytterligare ett el­ler två hål för att vilseleda ”fienden” innan hon till slut släpar sig tillbaka ner i vattnet. Hela den här proceduren tar ett par timmar, och är man intresserad av att beskåda äggläggningsprocessen kan man ta kontakt med hotellen som ligger i området eller kontakta ett företag som har specialiserat sig på ekoturism.

Buccoo Reef

Buccoo Reef är ett av Tobagos mest kända utflyktsmål. En tur till reven i en glasbottnad båt för lite snorkling och simning är mer eller mindre ett måste. Frågan alla ställer sig är dock hur länge reven förblir friska, med alla båtar som åker i skytteltrafik och alla människor som tram­par omkring på reven. Kanske bäst att passa på medan reven fortfarande är friska. Det finns en trevlig variant av utflykt som först tar dig ut till reven för att sedan fortsätta med bad och en härlig barbeque vid en strand innan färden fortsätter hemåt. Båtar till Buccoo Reef går bl. a. från Store Bay och Pigeon Point.

Reseguide Tobago, Rida på Buccoo
Reseguide Tobago, Nylon Pool

Scarborough

som är Tobagos ”största” stad är en typisk västindisk stad med sin arkitektur, smala ga­tor, små gränder och en levande marknad. Det är tämligen ansträngande att promenera i staden, eftersom det är branta vägar som går upp och ned hela tiden. Som tur är finns det, som i de flesta andra städer i Västindien, gott om små lokala barer där man kan ta sig en svalkande öl mellan varven. Marknaden är bäst att besöka på lördagar, då den är folklig och färgstark.

Fort King George, som byggdes på 1700-talet och ligger på kullarna ovanför Scarborough, ger en magnifik utsikt över staden och havet. Vid bra väder ser man hela vägen till Trinidad. Tobago Museum ligger i direkt anslutning till Fort King Geor­ge och ger dig en inblick i Tobagos historia. Just detta museum rekommenderas starkt, och där kan man bland annat se föremål från kolonialtiden, antika reliker, mynt och utställningar från slavperioden.

Nöjesliv på Tobago

Tobago som destination bör man inte välja om det är hålligång och nattliv sju dagar i veckan som man är ute efter. Förutom några få lysande undantag under året (karneval & påsk) är det det lugna livet som känneteck­nar ön. Det finns dock några ställen som det kan vara värt att besöka.

Sunday School
Sunday School är en klassiker på Tobago och veckans höjdpunkt för den dans- och nöjeslystne. Det är en karneval i miniatyr varje söndagkväll i Buccoo (södra Tobago). Gatorna kantas av grillstånd och oset av grillad kyckling, fisk och majs ligger som en dimma i luften. Reg­gae och socamusik dånar ur högtalarna och turister och lokalinvånare i en salig bland­ning svettas på dansgolvet. Festen pågår till långt in på måndagmorgonen, och det är en gåta hur människor orkar till jobbet på mån­dagarna, för det är många som besöker Sun­day School.

De större hotellen på Tobago brukar ock­så ordna underhållning någon gång i veckan, men dessa tillställningar brukar tendera att vara väl ”turistiska” och stela tillställningar som aldrig kommer upp i högvarv. Betydligt större utbyte av semestern får man om man lämnar hotellets område och besöker platser dit även lokalbefolkningen hittar.

Local fisherman Kelford Joseph proudly presents todays catch, two impressive lobsters, at Pigeon Point, Tobago

Mat på Trinidad & Tobago


Liksom på andra öar i Västindien som har en närhet till havet, dominerar fiskrätter meny­erna, men befolkningen på Trinidad & Tobago älskar även kyckling i alla olika former. Restauranger finns i alla olika prisklasser och tycker du om fisk och skaldjur är det ett måste att besöka Rouselle’s som ligger i Scarborough. En fantastisk restaurang, trevlig personal, bra service och humana priser. Det är en po­pulär restaurang och bord måste beställas i förväg, ring 639-4738.

Andra restauranger som kan vara värda ett besök är Dillons (sea food) i Crown Point, La Tartaruga (italienskt) i Buccoo, The Pasta Gallery eller pizzerian La Cantina. De båda sistnämnda restaurangerna återfinns i Crown Point.
Billig och god lokal mat äter du hos ”mammorna” som har sina små stånd vid Store Bay. Här kan man bland annat köpa ”nationalrätten” roti, fisk eller kyckling för några tior.

Tips: Tobago är kanske främst känt för sina goda krabbor och hummer. Just hummer, som är så dyrt på de flesta andra ställen i världen, är markant billigare på Tobago.

Tobagoresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 

Ring eller maila oss! 
📞 08-30 21 03 
📩 info@tobagoresor.se

Nyfiken på en resa till Tobago? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!