Reseguide Trinidad

Trinidad & Tobago, dessa systeröar, som populärt också kallas Trinbago, är de sydligaste av alla de karibiska öarna. Här bor ca 1,3 miljoner människor, varav ca 50 000 bor på Tobago. Många beskriver Trinbago som en riktig smältdegel, eftersom befolkningen består av invandrare från jordens alla hörn.

Trinidad speglar det moderna samhället med stora naturtillgångar, som t. ex. olja, kontorskomplex, moderna bankskrapor, affärer och ett högt tempo i huvudstaden Port of Spain. Trinidad är också känt för sitt rika naturliv och som ön där calypso- och steel­bandsmusiken föddes. Härliga rytmer som årligen kulminerar i en av världens största och främsta karnevaler.

Tobago däremot är ön där ordet högt tempo knappast existerar i vokabulären. Till Tobago åker man främst för att få uppleva allt det vi föreställt oss om Västindien, d. v. s. de vita stränderna, det kristallklara vattnet, palmerna och den lugna livsrytmen. Det påstås att det var på Tobago som Robinson Cruse hamnade och det finns till och med en grotta med samma namn.

Liksom hos vanliga syskon finns en rivalitet också mellan dessa systeröar om vem som är bäst. Frågar man befolkningen på Trinidad vad de tycker om människorna på Tobago, får man ofta till svar att de är lata människor som inte vill jobba och allt för mycket förlitar sig på turistnäringen. På Tobago tycker man samtidigt att trinidadierna är bovar och banditer (det moderna samhällets baksida), och fick de välja själva, skulle det råda allmänt besöksförbud för trinidadier på Tobago. Ett rike, två öar med vissa likheter och ännu fler olikheter, som fascinerar var och en på sitt eget sätt.

Välkommen till Trinidad & Tobago! I denna guide fokuserar vi på den större och mer moderna av de två öarna; Trinidad. Läs vår guide till Tobago på denna sida.

Vi, Afro-Caribbean Travel, arrangerar resor till såväl Trinidad som Tobago, och erbjuder paketresor (hotell och flyg), guidade turer, fiskeresor, bröllopsresor, etc. Kontakta oss på [email]info@tobagoresor.se[/email] för mer information.

Geografi & Klimat i Trinidad

Trinidad är den sydligaste ön i Karibien och det är endast 10 km till Venezuela i Sydamerika.
Faktum är att Trinidad en gång i tiden satt ihop med Venezuela. Det är också förklaringen till att klimatet mer påminner om Sydamerika än vad man är van vid i Karibien.
Halva ön är täckt av skogar och berg så höga som 1000 meter. Luftfuktigheten är hög och medeltemperaturen ligger på 29 grader. Den varmaste månaden är som oftast november. Det mest behagliga vädret (inte för varmt, och måttligt med regn) har man i januari, februari, juni, juli (även om juli är den blötaste månaden) och december. Minst regn faller det i mars.

Befolkningen

Ta människor från Afrika, Indien, Kina, Europa och Mellanöstern. Blanda ihop alla i en gryta och du får smältdegeln Trinidad. Känd för att vara bland de få länder i världen där människor med olika hudfärger och religioner kan leva sida vid sida i fred.

Här bor c:a 1,3 miljoner invånare, varav majoriteten härstammar från afrikanska slavättlingar och indier. Det finns av förklarliga skäl lika många religioner som befolkningsgrupper. Huvudstaden är Port of Spain med 350 000 invånare. Det officiella språket är engelska.

Huvudstad Trinidad & Tobago
Port of Spain

Musik

Calypso, steelband, soca, chutney och rapso är alla musiksorter som har utvecklats på Trinidad. Det är knappast heller någon över­raskning att de största influenserna kommer från de afrikanska och indiska kulturerna eftersom de representerar majoriteten av befolkningen.

I calypson, som är den mest kända musiktypen, är sången och texterna det viktiga. Man sjunger om aktuella händelser, skämtar och häcklar politiker när tillfälle ges. Inför karnevalen kan man besöka calyp­sotälten där alla de bästa calypsoartisterna uppträder. De är populära tillställningar, som brukar vara välbesökta.

Lokalinvånarna älskar sina calypsotält, men för turisten kan det ibland vara svårt att hänga med och förstå den lokala dialekten och de (i många fall) interna skämten. Soca-musiken som är en utveckling från calypson är en ”poppigare” och mer dansvänlig variant av calypson. I socan (soul och calypso) är det rytmen som är det väsentliga.

Under karnevalsdagarna spelas nästan uteslutande soca på gatorna. Steelbandsmusiken (oljefatsmusik) kom till någon gång efter andra världskriget och är världens senaste uppfunna instrument. I dag är det en stor industri med tillverkning på fle­ra ställen i världen. Steelpans är Trinidad & Tobagos nationalinstrument. Trinidad är en liten ö med mycket musik, härliga toner som kulminerar i en karneval årligen 40 dagar fö­re påsk.

Karnevalen

Vid karnevalstid känner man på stämningen re­dan när man anländer till Piarco, flygplatsen på Trinidad, att det är något stort på gång.

Hemåtvändande Trinidadier, som är hemma för att fira karneval, och vanliga turister väller in i tusentals, ur högtalarna strömmar årets soca-hits och man bjuds på rom och cola innan man ens har hunnit igenom tullen.

Har man möjlighet bör man komma ett par veckor innan själva kulmen på karnevalen för att på plats känna hur spänningen successivt stiger inför den stundande karnevalen och också för att få deltaga i alla förberedelser, fester och tävlingar som föregår karnevalen.

Karnevalen kallas även ”The Greatest Show On Earth” och är den största festivalen i Västindien – fylld av traditioner. Kulmen på karnevalen är alltid en måndag och en tisdag 40 dagar före påsk.

Förberedelserna och festerna börjar dock redan efter jul.
Redan innan karnevalen koras t. ex. vinnarna i calypso-, soca- och steelbands-tävlingarna. Man har också utsett årets ”King & Queen of Bands”, som är en tävling där man utser de bästa karnevalsdräkterna. Alla de stora finalerna avgörs helgen innan karnevalen.

Karnevalsmåndagen kl 03:00 exploderar sedan Trinidad, och det blir också startskottet för karnevalen. Nu intar tusentals ”mas players”, steelbands och allmänt festsugna människor gatorna. Det som sedan följer är ett non-stop party i dagarna två med sugande soca-musik ur gigantiska sound systems som känns ända in i märgen, rom-och-cola, svettiga kroppar och sensuella dansare under en het sol.

Dansen, som är ett kapitel för sig, kallas för wining. Ordet kommer ursprungligen från det engelska ordet to wind, d. v. s. att rotera. Och det är höfterna som skall rotera till musiken. En mycket sensuell och ogenerad dans som är mäkta populär på Tri­nidad & Tobago. Det är bara att skaka av sig den, hos de flesta av oss, inbyggda blygheten och vara med i festen.
Karnevalstågen går igenom centrala Port of Spain, och det enda som får karnevalsfirarna att ta en paus är hungern. Sova får man göra efter karnevalen! Det är inte för intet som Trinidadierna har fått epitetet ”The ultimate party animals”.

Karnevalen på Trinidad är en angelägenhet för alla oavsett ras el­ler religion, fattig eller rik. Under några heta och intensiva veckor glömmer folk vardagens tristess och lever i festyra som får hela landet att bubbla och sjuda.

Det bästa sättet att delta i en karneval är att anmäla sig till ett band, köpa karnevals­kostym och dansa med i karnevalståget. Läs i de lokala tidningarna var de olika banden har sina huvudkontor, s.k. ”mas camps” där de syr sina dräkter. Karnevalsdräkter finns i alla prisklasser.
Om man inte har tänkt att gå med i karnevalståget är Queen’s Park Savannah eller Independent Square de bästa utsiktspunkterna.

Skriv till oss på [email]info@tobagoresor.se[/email] så berättar vi mer om hur vi kan lägga upp en paketresa under karnevalen åt er. Vi har bland annat en paketresa, 15 nätter, som även inkluderar boende på den lugnare paradisön Tobago.

karnevalen-i-trinidad

Utflykter och sevärdheter på Trinidad

Trinidad är inte bara karneval. Halva ön är täckt av skog och djungler och har ett rikt naturliv. Naturälskare i allmänhet och fågel­ skådare i synnerhet lockas från hela världen till Trinidad för att studera alla sällsynta få­gelarter som finns här. Man skryter med att ha 400 olika fågelarter och 600 fjärilsarter. Några bra ställen för naturälskare är:

Caroni Bird Sanctuary

Strax söder om huvudstaden Port of Spain, c:a 30 minuters bilresa, ligger ”Caroni Bird Sanctuary”, som är ett världsberömt träskområde. Träsket är främst berömt för sin stillhet, skönhet och för att nationalfågeln scarlet ibis har sitt hem här.

Dessa kan ses i hundratal vid solnedgången då de återkommer till sina träd för att övernatta och lyser upp himlen med sina rödaktiga kroppar. Här kan man också se fantastiska djur som drakflugor, fyrögda fiskar, och trädboaormar. Organiserade båtturer avgår i skymningen de flesta dagar i veckan. Är man flera bör man boka i förväg. Detta är en Karibisk solnedgång i kombina­tion med en fantastisk naturupplevelse som du sent skall glömma!

drakfluga-i-caroni-trasket
Drakfluga

Asa Wright Nature Centre

Ligger norr om Arima, c:a 45 minuters bilre­sa från Port of Spain. Asa Wright Nature Centre erbjuder guidade turer till djunglerna, där du bland annat får möjligheter att uppleva äventyr i en härlig natur och se sällsynta fågelarter. Det finns bra inkvarteringsmöjligheter på plats, från vilka du kan göra dina dagliga utforskningar av ön. Besöket och inkvarte­ringen måste dock förbokas.

Pitch Lake

Asfaltssjön nära byn La Brea på sydkusten strax söder om San Fernando är ett av de märkligaste naturfenomen i världen. Det som på avstånd ser helt oansenligt ut visar sig vid närmare betraktande vara en hel sjö av naturlig asfalt, därav namnet Pitch Lake. Man kan gå på ytan, men ett felsteg och du sjunker. Saker och ting har försvunnit i sjön för att återkomma flera år senare, eftersom sjön sakta virvlar runt och är i ständig rörel­se. Den outtömliga källan som ligger på hun­dra meters djup producerar obearbetad olja och asfalt som bl. a. används vid vägbygge och exporteras. Det går att promenera kring sjön, och det finns guidade turer.

Maracas stranden
Maracas stranden

Stränder

Även om Trinidad inte har lika fina stränder som systerön Tobago så finns här några stränder som definitivt är värda ett besök. På Atlantsidan ligger Matura Bay och Manzanilla. Se upp för starka strömmar på Atlantsidan! På nordkusten, c:a 45 minuters bilväg norrut från Port of Spain, ligger Trinidads populäraste strand Maracas Bay.

Färden tar dig igenom bergen med härliga panoramavy­er över det Karibiska havet och Maracas lig­ger vackert omgärdat av höga berg och är ett populärt utflyktsmål för familjer och vänner på helgerna.
En ”shark bite” (hajsmörgås) är en delikatess som säljs på Maracas och inte bör missas. Serveras ungefär som kebab med sallad och goda såser. Till det bör man dricka det lokala ölet Carib (kall!).

Sport

Cricket, Cricket, Cricket och sedan möjligtvis fotboll. Man förstår inte hur en sport som kan hålla på upp till fem dagar och där spelarna gör avbrott för att dricka te (!) kan vara så populär. Om Cricket är en populär sport i resten av Västindien, är det ingenting mot för vad den är på Trinidad & Tobago.

Här producerar man nämligen Västindiens främsta cricketspelare.  En spelare som var omåttligt populär på sin tid och en levande legend är Brian Lara. Om honom har det har skrivits sånger om och döper platser efter (Lara Promenade vid Independence Square). Fotbollen är dock på frammarsch och den fotbollsintresserade med gott minne kommer säkerligen ihåg att Sverige och Trinidad hamnade i samma grupp vid VM i Tyskland 2006. Bodybuilding och aerobics är ytterligare två sporter som är populära.

Övriga resetips och fakta Trinidad:

Valutan heter Trinidad & Tobago Dollar (TT$) och är flytande. En flytande dollar och begränsad turism bidrar till att Trinidad är en av de billigaste öarna för oss svenskar att besöka i södra Karibien.
Den flytande dollarn gör det naturligtvis svårt att fastställa kursen gentemot den svenska kronan, som också åker upp och ner.

Port of Spain är en av de största städerna i Karibien med sina 300 000 invånare. Tyvärr är arbetslösheten mycket stor och med den följer fattigdom och drog­problem. Skylta där­för inte för mycket med dina värdeföremål och se till att in­te förirra dig in i ”fel” områden sent på nät­terna. Under karne­valsperioden när det är mycket folk i stan är det också många ficktjuvar i farten.
Man bör vara medveten om problemet och hålla ett extra öga på plånboken.

Tobagoresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 

Ring eller maila oss! 
📞 08-30 21 03 
📩 info@tobagoresor.se

Nyfiken på en resa till Tobago? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!