Getrace på Tobago

I kategorin annorlunda upplevelser – Tobagos getrace

Det finns många annorlunda traditioner runt om i världen. Har du tex någonsin hört talas om getrace? Getrace hålls årligen i Buccoo på Tobago.

När är det getrace på Tobago?

Traditionellt går loppet av stapeln i anslutning till påsken, på ”påsktisdagen”. Tack vare racets popularitet äger det dock numer även ofta rum under det årliga Tobago Heritage Festival (juli/augusti), en kulturell fest som hyllar öns rika arv. 

Hur går ett getrace till?

Styrka och snabbhet krävs av en bra kapplöpningsget, och detta uppnås genom ägarnas, tränarnas, löparnas och getternas hårda arbete och engagemang. 
Djuren tränas i minst två månader före loppen, och under denna period lär de sig att gå i ökande hastigheter tills de springer framför tränaren med ett rep runt halsen som på tävlingsdagen. En simningsrutin för att bygga muskler är också en kritisk del av träningen, liksom kosten. 

Bockgetter är det föredragna valet eftersom de lever längre. En kapplöpningsget kan leva så länge som 13 år med rätt vård och uppmärksamhet.

Löparna är en kritisk länk mellan vinnare och förlorare eftersom deras hastighet måste vara likvärdig med deras get. Löparen måste nämligen fortfarande hålla i kopplet när geten passerar mållinjen annars diskvalificeras ekipaget.

Liksom hästkapplöpning är klassificering viktig för intressenterna. Buccoo Goat Race Festival Committee använder dessa klassificeringar: C2 – Förstagångsdeltagare, C1 – Deltagare från föregående år, B – Har tävlat de senaste två åren, A – Mest erfarna deltagarna.

Historien bakom getracet på Tobago

Buccoo Goat Race startade 1925 av den avlidne Samuel Callender, en infödd från Barbados. Detta var faktiskt den fattiga mannens motsvarighet till hästtävlingarna, som på den tiden var reserverade för den lokala överklassen. Hästkapplöpning ägde rum på påskmåndagen och följande tisdag utnämndes till ”Påsktisdag” på Tobago och ägnades åt getkapplöpning för underhållning för de ”lägre klasserna”. 

Loppen hölls på en av byns gator, nu kallad Chance Street, men flyttades när vägen blev asfalterad och området utvecklades. Nästa plats, känd som ’Battery’, visade sig vara en impopulär plats på grund av närheten till överhängande klippor vid mållinjen. Händelsen bytte sedan plats för sista gången för 21 år sedan till sin nuvarande plats intill Buccoo Beach-anläggningen. Sedan starten har evenemanget planerats och organiserats av en underkommitté till Buccoo Village Council, nu kallad Buccoo Goat Race Festival

Även andra festligheter under racet

Evenemanget börjar med en något bullrig gatuparad där försäljningsstånd med hantverk, T-shirts, mat och dryck linjerar rutten. Många invånare öppnar också sina hem för besökarna och erbjuder läcker lokal mat för tillfället.

Getracens festival har nu blivit en stor händelse i Tobagos turismkalender. Tobago House of Assembly’s Department of Tourism har sponsrat loppen genom åren. Getracen har utvecklats till en verklig familjehändelse där generationer möts genom tradition och besökare utifrån blir heders-tobagonier för en dag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Tobagoresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 

Ring eller maila oss! 
📞 08-30 21 03 
📩 info@tobagoresor.se

Nyfiken på en resa till Tobago? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!