Fakta Trinidad & Tobago

Prisindex, valuta, vaccination, nöd-nummer etc.

Befolkning

På Tobago bor det c:a 45 000 invånare varav
c:a 15 000 bor i den största staden Scarbo­rough. Till skillnad mot Trinidads blandade be­folkning är det nästan uteslutande svarta slavättlingar som bor på Tobago.

På Trinidad bor det 1,3 miljoner och huvudstaden är Port of Spain.

Valuta

Trinidad & Tobago Dol­lar (TT$). Flytande kurs. Medtag USD eller resecheckar i USD. Reskas­san är bra om den består av en lagom blandning av kontanter (i USD), resecheckar och kreditkort. Alla större kreditkort accepteras av hotell, affärer, banker och res­tauranger.

Prisnivå

Waiter serving local beer Carib at Magdalena Grand, Tobago

Enligt senaste prisindex så ligger Trinidad & Tobago på 86 (på ett index där Sverige är 100), men priserna skiljer sig åt kraftigt beroende på var på ön man befinner sig. I de mindre byarna på Tobago, lite bortom de mest populära turiststråken, är prisnivån lägre. Hur som helst är Tobago en av de billigare öarna i Västindien.

Prisexempel: en varmrätt kostar cirka 80 kronor, och en flaska (50 cl) inhemsk öl kostar cirka 13 kronor, och en kilometer taxi-resa kostar cirka 6:50 SEK (Svenska taxi-priser ligger på ungefär det tredubbla). Det bästa är att du gör upp om priset i förväg i US-dollar, och tänk på att det ofta blir dyrare att beställa taxi via hotellen.

Tidsskillnaden är fem timmar vintertid och sex timmar sommartid.

 

Sjukdomar och vaccination

Västindien är befriat från de flesta tropiska sjukdomar som t. ex. Malaria. Gammaglobulin eller Havrix, som skyddar mot epidemisk gulsot rekom­menderas för hela övärlden, men är ej obligatorisk.

Om man besöker Trinidad rekommenderas det att man är vaccinerad mot Gula Febern och Hepatit A (observera att dessa rekommendationer inte gäller för Tobago). Ska du spendera en längre tid på Trinidad bör du komplettera med vaccination mot tyfoidfeber.

Om du är känslig mot mygg bör du ta med dig ett myggstift som du tycker fungerar bra för dig. Myggen är betyd­ligt mindre än vad vi är vana vid hemifrån och är svåra att upptäcka. Men suger blod gör dessa myggor med samma blodtörst som ”våra” egna mygg!

Under den senare tiden har det som bekant också dykt upp ett virus som heter Zika (som finns i flera länder i Sydamerika, i Asien, inklusive Thailand, samt USA etc.). De flesta som drabbas av Zika-viruset blir inte sjuka, och bland de som blir sjuka är symptomen relativt milda. Enligt ansedda Yale-universitetet är risken att smittas endast 0,1 %. Detta virus är dock främst farligt för de som är gravida, eller försöker bli det. Då Zika-viruset främst sprids via myggor så rekommenderas det att man vidtar åtgärder:

 • ha på dig långärmade byxor och tröjor
 • använd myggmedel. Det finns myggmedel som kan användas även på barn (och gravida samt ammande mammor) äldre än 2 månader, medan de mer vanliga myggmedlen inte rekommenderas för barn yngre än 3 år. Rådfråga Apoteket innan avresa.
 • Det finns effektiva myggavstötande medel som man kan behandla sina kläder med.
 • Sov i rum med A/C och myggnät.

Slutligen: Vare sig UD eller Folkhälsomyndigheten avråder från resor på grund av Zika-viruset. Rådet är att man pratar med sin mödravårdscentral först. Se mer om viktigt att känna till inför resan nedan.

Visum

Det krävs inget visum för inresa till Trinidad & Tobago. Det du behöver kunna visa upp är ett giltigt pass samt en giltig biljett för vidarefärd eller hemresa.

Språk

Engelska är officiellt språk, och varianterna av engelska kallas Trinidadian Creole och Tobagonian Creole. Dessa engelska varianter är starkt influerade av amerikansk engelska, men flertalet lokala slanguttryck färgar språket. Framförallt är engelskan på Trindidad & Tobago känd för att intonationen faller och stiger (sing song), och påminner om sång (vilket många tycker att svenskan påminner om också.)

Politik

Självständig republik inom Samväldet. Trinidad & Tobago var tidigare en brittisk koloni och blev självständigt 1962, republik 1976. Tobago har tidigare varit kolonialiserat av både Spanien, Nederländerna och Frankrike vilket präglat deras kultur.

Ekonomi

Landet är ett regionalt finanscentrum (Trinidad) och turismen (Tobago) är på tillväxt, fast proportionellt är inte turismen så viktig som på många andra av de västindiska öarna. Trinidad är den ledande västindiska producenten av olja och gas, och landets ekonomi är starkt beroende av dessa resurser. Landet har också tillverkningsindustri och har en stark export till andra karibiska öar.

karneval-tobago
Karnevalen är världsberömd

Musik & Kultur

Trinidad & Tobago är främst känt för sin årliga, stora karneval. Det var också på dessa öar som världsberömda kulturella uttryck som Limbo, Calypso och Steelpan (en speciell typ av trumma) föddes.

Giftermål i Västindien

Det har blivit alltmer populärt för svenskar att gifta sig Västindien  och det finns några resebyråer i Sverige som arrangerar sådana resor (skriv till oss på info@tobagoresor.se för mer information om våra paketresor). Men det går också om man så önskar att arrangera sitt eget bröllop i Västindien. Det som krävs på de flesta öar är att man tar med  sig alla nödvändiga papper hemifrån (personbevis & hindersprövning) och ansöker om en li­cens hos ”Ministry of Justice”. Generellt sett: från det du har fått licensen och blivit registrerad måste du tillbringa minst 7 nätter i landet innan giftermål får äga rum.

Viktigt att känna till inför och under resan

Se upp för dessa träd! Mancinellaträd (kallas Anjenelle på Trinidad & Tobago) är träd som växer över princip hela Karibien. I de fall träden förekommer på de mest besökta stränderna är de märkta med ett rött band eller varningsskyltar. Trädens frukt, som ser ut som ett litet grönt äpple, är nämligen giftiga och dess sav kan orsaka rejäla blåsor på oskyddad hud. Undvik att använda dessa träd som skydd under en regnstorm då vattnet för med sig sav från trädet.

Elektricitet

De flesta öar har vanligen 110 V växelström. Adapter behövs och bör ingå i reskittet.

Trafiksäkerhet

Framförallt bör man vara försiktig på de krokiga vägarna som leder till stränderna. Landet har vänstertrafik. Högsta tillåtna hastighet på motorväg är 80 km/h, på stadsgator 50-55/kmh.

Kranvattnet går att dricka, men innehåller mycket klor. Vissa individer som inte är vana vid detta kan få magont.

Undvik telefoner som man sätter in kreditkort i för att använda (finns runt flygplatser och vissa hotell på de flesta karibiska öar). Avgifterna för långdistanssamtal är minst sagt höga.

Rekommenderade läkemedel etc. att ha med sig på resan:

 • Antibakteriell salva för skrubbsår och andra mindre sår.
 • Antihistaminer om du skulle få en allergisk reaktion.
 • Handsprit/desinfektion.
 • Kortisonkräm mot ev. allergiska utslag.
 • Solskyddsmedel (minst 15 solskyddsfaktor).
 • Insektsmedel som innehåller DEET.

Reser du med receptbelagda läkemedel, sprutor etc? 

 • Se då till att ha med originalförpackningarna med etiketter där det tydligt framgår vilken medicin det rör sig om (i vissa länder har mediciner olika namn, men det verksamma ämnet har samma namn, vilket tydligt framgår på etiketterna).
 • Recept med underskrift av läkare.

Mer information om Trinidad & Tobago på Vårdguiden:

Nödnummer Trinidad & Tobago

Landsnummer: 868

Polis: 999

Brandkår: 990

Ambulans: 811

I den osannolika händelsen av att du råkar ut för en stöld, olycka, eller att du blir hastigt sjuk, samtidigt som du har en hemförsäkring eller reseförsäkring, ska du kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral: SOS-International, Falck Global  Assistance, eller Gouda.  Vilken alarmcentral ditt försäkringsbolag använder framgår av ditt försäkringsbrev och/eller servicekort.

Tel: SOS-International Larmcentralen: +45 70 10 50 50

E-post: sos@sos.eu

Tel: Falck Global Assistance: +46 8 587 717 17

E-post: fga@falck.com

Tel: Euro-Center: +420 221 860 330

E-post: holding@euro-center.com

Tel: Goudas Alarmcentral: + 45 33 15 60 60

E-post: alarm@gouda-rf.se

Sveriges Konsulat i Port of Spain Trinidad

Öppettider: måndag-fredag: 8-16:30

Adress: Sveriges generalkonsulat, Massy Motors Ltd, Lady Young Road, Morvant, Trinidad

Tel: +1 868 674 4200 ext 1101

E-post: portofspain.swecons@yahoo.com

Transport

Telefonnummer till flygplatsen Piarco (POS): 669-4868

Telefonnummer till flygplatsen Robinson (ANR) 639-8647

Telefonnummer till den största taxi-organisationen vars taxibilar är märkta med ett blått band (Trinidad & Tobago Unified Maxi Taxi Association): 624-3505

För priser, rutter och annan information om bussar besök: www.ptsc.co.tt

För olika typer av uppdaterad information (inklusive event-kalender) besök landets officiella sida på denna adress: www.gotrinidadandtobago.com

Övrig information:

Generella öppettider: 

Barer: från ca. 12 till midnatt, eller tills sista gästen lämnar byggnaden.

Banker: 8-14, måndag till torsdag. Fredagar: 8-12, 15-17.

Postkontor: 7:30-17:00 måndag-fredag.

Restauranger: ca. 11-22

Butiker: 8.4, måndag-onsdag.  8-18, torsdag-fredag. De flesta butiker är öppna till 12 på lördagar, men shoppingcenter har öppet längre.

 

Nationella helgdagar:

Måndag och tisdag under karnevalsveckan.

Baptist liberation day: 30 mars.

Indian Arrival day: 30 maj.

Corpus Christi nionde torsdagen efter påsk.

Labour Day: 19 juni.

Emancipation Day: 1 augusti.

Independence Day: 31 augusti.

Republic Day: 24 september.

Eid Al Fitr (muslimsk högtid): datum varierar.

Mer läsning:

Läs mer i vår reseguide för Tobago.

Läs om några av våra boenden på Tobago.

Läs vår guide till Trinidad.

Mat och restaurang-guide T&T.

Har du hittat någon felaktighet i vår fakta-text om Tobago, eller är det något speciellt du undrar över som du tycker bör vara med? Skriv in till info@tobagoresor.se så åtgärdar vi det genast.

 

Till toppen